Obecná charakteristika školy

24.září 2024  |   Mgr. Irena Hrabáková  |  

HISTORIE A SOUČASNOST

OBECNÁ CHARAKTERISTIKA ŠKOLY

Budova školy byla postavena za účelem vzdělávání v roce 1926. Před jejím postavením byla situace v obci následující:
Po 28. říjnu 1918, kdy došlo k obnovení mírových podmínek, bylo v obci zvoleno nové zastupitelstvo. To se ihned začalo věnovat zřízení obecné školy, aby malé děti nemusely docházet do Nového Knína. Dne 7. ledna 1920 bylo zahájeno vyučování v pronajaté místnosti usedlosti Františka Maška, č.p. 4. Na základě rozhodnutí zemské školní rady v Praze z 11. února 1920 bylo s účinností od 1. září 1921 povoleno zřízení dvoutřídní obecné smíšené školy v Malé Hraštici. Vyučování probíhalo střídavě v různých domech.
V roce 1925 byl místní školní radě přidělen pozemek při parcelaci velkostatkářské půdy. Stavba nové školní budovy začala v roce 1926 a slavnostně byla otevřena 31. října téhož roku.

Jednotřídní mateřská škola byla zemskou školní radou povolena 30. března 1948 a až do 5. října 1955 byla pod správou obecné školy. Rozhodnutím Školského odboru KNV v Praze se poté osamostatnila. Mateřská škola zpočátku využívala jednu místnost v přízemí budovy.
Od 1. ledna 1963 byly mateřské škole přiděleny další dvě místnosti a zřízena byla školní kuchyně.
V létě 1996 začala přístavba kabinetu na hračky a kanceláře MŠ, která byla dokončena v polovině prosince téhož roku.
V roce 2013 byla dokončena půdní vestavba, kde vznikla multifunkční učebna.

V roce 2015 byla budova školy zateplena a kotel na tuhá paliva nahrazen ekologickým kotlem na pelety.
Během července a srpna 2019 prošla školní kuchyně rekonstrukcí a byla vybudována nová jídelna pro ZŠ s kapacitou 130 strávníků. Zároveň vznikla nová učebna v přízemí budovy.
V květnu 2019 byla zahájena výstavba nové mateřské školy v areálu školní zahrady, která byla dokončena v lednu 2020. Provoz dvoutřídní školky s kapacitou 54 dětí byl zahájen v září téhož roku.

Škola se nachází uprostřed rozlehlé zahrady v odlehlé části vesnice, přesto však v blízkosti návsi. Zahrada slouží výhradně potřebám školy a školky. V její části jsou umístěny dětské houpačky, skluzavky, prolézačky a zastíněné pískoviště. Dále zde stojí altán, který poskytuje dětem úkryt při nepříznivém počasí. Zbytek školního pozemku je využíván pro pohybové aktivity a kolektivní hry.
Malá škola nabízí řadu výhod. Domácí prostředí, menší kolektiv a klidná atmosféra patří mezi její nejsilnější stránky. Děti plynule přecházejí z mateřské školy do základní, která je umístěna téměř ve stejné budově.


PROFILACE A ZAMĚŘENÍ ŠKOLY, VZDĚLÁVACÍ NABÍDKA ŽÁKŮM

  • Výuka jazyků:
    Škola se zaměřuje na výuku anglického jazyka od 3. ročníku.
    Volnočasové aktivity zahrnují anglické kroužky pro žáky 1. a 2. ročníku a konverzační kroužky pro žáky od 3. ročníku.
  • Možnosti využití počítačů:
    Počítače jsou k dispozici v obou třídách, což umožňuje jejich využití v každé vyučovací hodině. Žáci mají volný přístup k internetu i během přestávek. Interaktivní tabule jsou nově v obou třídách. Třetí učebna je vybavena interaktivním panelem.
  • Organizace volného času žáků:
    Škola nabízí širokou škálu volnočasových aktivit, jako jsou kroužky zaměřené na výtvarné činnosti, ruční práce, sport nebo angličtinu.
  • Kulturní programy:
    Škola se pravidelně účastní setkání se staršími spoluobčany, pro které připravuje hudební a recitační vystoupení. Tradicí se také staly jarmarky k vánočním nebo velikonočním svátkům. Na konci školního roku probíhá zahradní slavnost, která je rozloučením s předškoláky a žáky 5. ročníku.

SKLADBA PEDAGOGICKÉHO SBORU

Pedagogický sbor tvoří tři stálé kvalifikované učitelky, dvě učitelky na částečný úvazek, tři asistentky pedagoga a jedna vychovatelka. Všechny učitelky mají magisterské vzdělání s aprobací pro 1. stupeň ZŠ. Ředitelka školy absolvovala funkční vzdělání II. stupně na Pedagogické fakultě UK v Praze. Vychovatelka i asistentky pedagoga splňují požadavky na vzdělání ve svých oborech.


SKLADBA ŽÁKŮ

Počet žáků není stabilní, pohybuje se kolem 48. Složení dětí je vyrovnané, a většina žáků pochází z místní oblasti. Škola má tři třídy a výuka probíhá i ve spojených ročnících, kdy je například 1. ročník samostatný, a 2. a 3. ročník nebo 4. a 5. ročník jsou spojené. Ve výuce pomáhají asistentky pedagoga, které poskytují individuální podporu žákům.


SPOLUPRÁCE S RODIČI A VEŘEJNOSTÍ

Spolupráce s rodiči je na velmi dobré úrovni. Třídní schůzky a konzultace se konají pravidelně, ale kontakt s rodiči je každodenní, protože mají do školy neomezený přístup. Škola pořádá také různé akce pro veřejnost, například zpívání u rozsvícení vánočního stromu, vystoupení pro seniory a zahradní slavnost na konci školního roku.


PREZENTACE ŠKOLY NA VEŘEJNOSTI

  • Hraštické novinky:
    Pravidelně přispíváme do místního časopisu, kde informujeme o dění ve škole a zveme na akce pořádané školou.
  • DRB:
    Spolupracujeme s okolními školami a přispíváme do časopisu „Děti regionu Brdy“, který vydává MAS Brdy Vltava.
  • Webové stránky:
    Zde jsou zveřejněny všechny důležité dokumenty, informace o školních poplatcích, plánovaných akcích, fotogalerie a další podrobnosti o mateřské škole, školní jídelně a družině.

ŠKOLNÍ DRUŽINA

Školní družina je nedílnou součástí školy. Nachází se v přízemí budovy a za nepříznivého počasí je k dispozici i prostor v podkroví. Pro děti je vyhrazen prostor na hraní s kobercem, molitanovými kostkami a rohovou pohovkou. Družina má také kabinet plný her, stavebnic a výtvarného materiálu.
Specifické cíle družiny:

  • Poskytovat žákům dostatek podnětů pro smysluplné trávení volného času.
  • Kompenzovat jednostrannou zátěž ze školního vyučování.

Denní provoz školní družiny je od 11:45 do 16:30 hodin.

 


Mohlo by vás zajímat

11.října 2024

ŠKOLNÍ AKCE 2024/25

15.11.2024 - projek Zdravá výživa

3.12.2024  - PŘEDNÁŠKA  15 h.- LOGOPEDIE - proč je důležité začít včas se správným mluvením

5. a 6.12.2024 - Výstava betlémů v Muzeu Nový Knín + dílničky

11.12.2024 - Hornické muzeum Příbram

1
4.září 2023

PROJEKT OPJAK

1.9.2023 - 31.8.2025 je naše škola realizátorem projektu číslo CZ.02.02.XX/00/22_002/0006511 s názvem „ŠKOLA HRAŠTICE 2023“, který je spolufinancován Evropskou unií.

Projekt je zaměřen zvyšování kvality, inkluzivity a účinnosti systémů vzdělávání. Dále pak na zajišťování rovného přístupu ke kvalitnímu a inkluzivnímu vzdělávání, včetně

usnadňování vzdělávací mobility znevýhodněných skupin.

 Celková výše podpory činí 937 876 Kč

O škole
Vyhledávání
Stránky tříd
Základní škola
1. ročník
2. ročník
3. ročník
4. ročník
5. ročník
Družina
Mateřská škola
Krtečci
Sluníčka
Kontakt

Základní škola a Mateřská škola Malá Hraštice, okres Příbram

Malá Hraštice 57,
262 03  Nový Knín
IČ: 75033607
318 581 621
722 300 310
skolahrastice@centrum.cz
zucmfbf
Kalendář akcí

Dnes je 18. října 2024
a svátek má Lukáš.